Sunday, January 31, 2016

Action Planning

De laatste twee lesweken in december waren bestemd voor "Action Planning". We splitsten de groep van 144 studenten in 2: een groep die het - op ware feiten beruste - fictieve São Paolo-atelier deed; een andere groep die erop uittrok in Rotterdam. Samen met Alex, Alex (mijn 2 dichtste collega's heten allebei Alex, maar bij de een komt het van Alexander, bij de andere van Alexandra), Aline en Elena was ik verantwoordelijk voor het Rotterdam-atelier. We staken er veel werk in, maar kregen er in ruil ook veel voldoening uit. 

Het team, wachtend op de ferry naar de overkant. Alleen de mannelijke Alex ontbreekt - vlnr: Elena, ik, Alex (op de voorgrond) en Aline


Alex(andra) startte een blog op, die we ook tijdens de 10-weken durende specialisatieperiode die nu bezig is verder uitwerken. De blog kan je vinden op: https://exploringrotterdamzuid.wordpress.com/. Zoals je uit de blogtitel kan raden, werkten we rond Rotterdam Zuid. Feijenoord (de wijk, niet de voetbalclub) om precies te zijn. We organiseerden zoveel mogelijk lessen als mogelijk was in het lokale buurtcentrum, een leuke plaats met veel activiteiten en altijd mensen die een babbeltje willen slaan. 

Ook ik stond af en toe voor de klas

Een SWOT-analyse van het gebied (SWOT = Strengths, Weaknesses, Opportunities & Threats)

Hoewel onze studenten geen Nederlands konden, was dat door de diversiteit aan nationaliteiten van zowel onze groep studenten als de bewoners van Feijenoord minder problematisch dan gevreesd. Contact met de lokale bevolking om het gebied beter te begrijpen was dan ook erg belangrijk. Daarom organiseerden we ook op zondag een lunch voor alle buurtbewoners om ook informeel met hen te kunnen praten. Helaas... Er kwam amper iemand op af.

Behalve de studenten dan

Aanschuiven voor het eten, klaargemaakt door de lokale chef

Groepsfoto voor het buurtcentrum

Na de analyse van de buurt, kwamen de studenten met ideëen van wat er gedaan zou kunnen worden. Die moesten ze dan met elkaar coördineren en zorgen dat alles tezamen één actieplan voor de buurt werd. 

Een van de ideëen, op een Arabische achtergrond (we hadden geen vochtige doek om het af te vegen =)

De 8 verschillende ideëengroepen maakten elk een poster, die samen met de coördinatieposter in het midden een gigantische poster vormde. Dat werd dan aan ons en de buurtbewoners voorgesteld. 

Presentatiedag

De posters die de studenten als opgave uitwerkten kan je hier vinden. Foto's van de korte tour in het gebied zijn hier. Tussen die twee posten in vind je verdere uitleg over de ideëen van de studenten. 

Een niet geheel accurate impressie van het team die we maakten om 10u 's avonds tijdens de allerlaatste interne feedbacksessie 

(Een andere interne feedbacksessie deden we op café in Feijenoord. Op de opmerking van de (van Albanië afkomstige) cafébaas dat we precies niet van hier waren (wegens mijn Belgische accent), kon ik antwoorden dat ik inderdaad uit België kwam, en mijn collega's uit Duitsland, Griekenland, Brazilië en Rusland...)

2 comments:

  1. Whooowwww....
    Ik ben echt ongelooflijk onder de indruk van deze post!
    Ik begrijp niet helemaal hoe je dit allemaal voor elkaar krijgt. ZOVEEL werk!!!!

    Ik ben eens op de andere blog gaan kijken en werd zowat omver geblazen.
    Ook erg onder de indruk van de posters die ontworpen werden.
    Ik hoor er graag eens wat meer over!

    Vond alvast het idee van de lunch-met-babbel geweldig. Jammer dat de buurtbewoners dat niet inzagen. De studenten zien er alvast wel gelukkig uit met het initiatief!
    (en wat was er te zien toen de groepsfoto genomen werd? Staat daar iemand een gek dansje op te voeren???)

    En ALLERlaatste vraagje: wordt hier nu verder iets CONCREET mee gedaan of was het (helaas?) maar een oefening???
    Het idee vind ik alvast meer dan geweldig: buitenlandse studenten die samen nadenken over een verbeterde samenleving in (Zuid-)Rotterdam..... dat wat jullie samen gedaan hebben is al 10 keer meer dan 1 goedbetaalde Belgische regering nog maar kan bedenken... of ben ik nu al te kort door de bocht???

    ReplyDelete